I tu com ho fas… Ruta literària Retrum de Francesc Miralles

retrum

Biblioteca de Can Llaurador de Teià

La Biblioteca de Can Llaurador de Teià ha elaborat una ruta literària a partir de les novel·les juvenils Retrum i Retrum 2 de l’escriptor Francesc Miralles. Els llibres tracten de les aventures d’en Christian, un adolescent que viu a Teià, quan coneix a un grup de joves gòtics que s’agermanen amb els morts al cementiris.

Us expliquem tot el procés de creació de la ruta i les activitats relacionades amb els llibres.

Lectura i identificació dels elements principals 

La lectura dels dos llibres, des d’una perspectiva de treball, ens va permetre identificar alguns components característics i únics de la narració.

L’anàlisi de les novel·les va esdevenir tot un descobriment i de seguida es va veure la necessitat de fer un buidatge exhaustiu dels elements principals dels llibres que ens proporcionen el contingut de la ruta: 

Indrets

Cementiris, monestirs, restaurants, bars, equipaments culturals i educatius són la base de la ruta.

Música

L’autor va formar part del grup musical Nikòsia. Aquest grup va crear la banda sonora dels dos llibres amb composicions pròpies com versions d’altres músics. També hem afegit la música que escolten els protagonistes que és un reflex de les preferències d’en Francesc Miralles.

Banda sonora Retrum i La discoteca de l’Alèxia 

Llibres

El protagonista és un gran lector i el llibre està ple de referències a les seves lectures i, en especial, a la literatura romàntica i gòtica. Recentment hem introduït una selecció de lectures d’en Christian al blog de la ruta. 

La indumentària

El fet que el protagonista sigui un adolescent ens porta a tenir en compte altres elements importants en aquesta etapa vital: la indumentària. La seva identificació ens va ajudar molt a perfilar les activitats posteriors.

Quan el protagonista ingressa a la societat “Retrum” existeix una estètica gòtica representada per la pal·lidesa del rostre i la vestimenta negra.

“(…)Vestien tots tres de negre i portaven una flor violeta a la solapa. Duien els llavis pintats del mateix color i la pal·lidesa extrema revelava que s’havien posat maquillatge blanc”

El tren

En Christian, el protagonista, és un jove que viu a Teià i fa vida al poble. Assisteix a les classes de l’Institut de Teià, freqüenta els diferents bars i sobretot el cementiri. Malgrat tot té la necessitat de sortir de Teià a causa de la manca d’oferta d’oci del poble. És aquí on trobem un altre element bàsic en el llibre que permet al protagonista arribar allà on vol: el tren. 

“A començament de maig, vaig aconseguir una feina a l’últim lloc del món on hauria esperat passar els caps de setmana: a La Palma de Teià. Treballava rere la barra els divendres a la nit, tot el dissabte i el diumenge matí.  Amb el que guanyava per hora i les propines arribaria ben just per comprar a l’agost l’abonament d’Interrail i pagar-me alguna nit d’alberg cada dos o tres dies. La resta era previst que dormíssim al tren i als cementiris.” 

La nit

L’Orde dels Pàl·lids, és a dir Retrum, té com a missió recórrer els cementiris a la recerca de morts que van tenir una vida excepcional. Des del pensament que ningú mor del tot, se’ls planteja una pregunta per tal que els morts la contestin. Qui vulgui saber la resposta ha de dormir una nit sencera sobre la seva tomba.

“- Has dormit mai en un cementiri? (…)

– Aquesta és la prova. Si vols ser un dels nostres, hauràs de passar una nit sencera allà dins. Tot sol.“

Després de llegir els llibres vam tenir l’absoluta certesa de saber que aquí hi havia una ruta literària amagada. El repte que se’ns plantejava era la manca de pressupost.

Això ens va obligar a estructurar la ruta per donar cabuda a tots els elements mencionats anteriorment per nodrir-la de contingut i fer-la atractiva de cara a trobar possibles patrocinadors o col·laboradors del projecte. 

Estructura de la ruta

Un cop fet el buidatge dels llocs, pobles i ciutats on transcorre l’acció vam veure que no ens podíem centrar únicament en els cementiris. Si volíem tenir el suport de l’Ajuntament de Teià en aquest projecte s’hauria de posar en primer pla el poble. La ruta literària hauria de ser vista com una ruta turística on s’aprofités la visita al cementiri de Teià per conèixer també altres llocs emblemàtics. Per sort el protagonista del llibre recorre restaurants, bars, l’institut i equipaments culturals del municipi.

Així doncs la ruta té cinc apartats:

 • Teià
 • Cementiris del Maresme
 • Cementiris de Barcelona
 • Sant Cugat del Vallès
 • Cementiris d’Europa

Productes de la ruta

L’Ajuntament de Teià es va fer càrrec de la despesa del tríptic que es va encarregar a la Laura Montero, dissenyadora local.

La senyalització de la ruta es va fer a través de codis QR situats als 8 punts de la ruta a Teià i que enllaçaven als fragments dels llibres. Vam escollir els codis QR per ser una tecnologia econòmica que ens va permetre connectar l’espai físic i el literari de manera còmoda i senzilla. Els codis QR fora de Teià es van enviar per correu electrònic a les entitats gestores (cementiris, biblioteques, etc. ) que els van col·locar als seus respectius equipaments.

La presència a Internet es va dur amb la col·laboració d’en Daniel Bolillo, alumne en pràctiques de l’Institut de Teià, dintre del Programa Fènix. Va elaborar:

Des de la biblioteca es va crear un blog de la ruta amb els fragments dels llibres i les informacions d’interès sobre la ruta.  

Compra de fons

La biblioteca va incloure el primer llibre dintre de la programació del club de lectura per a adults del mes d’abril del 2015. Va adquirir 20 exemplars de cada títol per crear un lot de club de lectura i deixar-lo en préstec a altres biblioteques.

També vam adquirir títols relacionats amb el llibre: romàntics anglesos, poetes maleïts, clàssics del vampirisme, etc. Per completar la ruta literària amb les lectures del protagonista. 

Patrocinadors i col·laboradors

Encara que aquest apartat sigui un dels últims és indiscutiblement el primer en importància. Un cop fet el buidatge dels llibres i donar una estructura a la ruta vam veure la necessitat de trobar patrocinadors per a les activitats que volíem dur a terme: xerrada amb en Francesc Miralles, concert del grup Nikosia davant del cementiri i el premi del concurs de fotografia.

Érem conscients que cada apartat de la ruta havia de tenir un patrocinador o col·laborador per equilibrar-la. També, que l’únic que teníem eren els llibres, la ruta i moltes idees al seu entorn. A l’hora d’escriure els correus als responsables de les empreses vam incorporar els fragments dels llibres on sortien els cementiris de Barcelona i l’Interrail.

El primer contacte va ser amb Cementiris de Barcelona. La Directora de Comunicació i Qualitat de Cementiris de Barcelona, Marta Aladren, va visitar el cementiri de Teià i es va comprometre a finançar les dues activitats que volíem fer a la biblioteca. També vam poder gaudir de la ruta nocturna del cementiri de Montjüic.

La regidoria de comunicació de l’Ajuntament de Teià es va fer càrrec del cost dels tríptics de la ruta, tant del disseny com de la impressió.

La brigada municipal va participar a través d’en Quico Casals amb la creació i muntatge d’un faristol a l’entrada del cementiri de Teià amb la primera frase del llibre.

“Teià és un poble dreçat en una muntanya davant del mar. Amb tot, com que està lleugerament enfonsat, el “gran blau” no es veu si no t’enfiles a un promontori, com ara el del cementiri”.

L’apartat de cementiris d’Europa ens va plantejar un gran repte. Com podem fer que els usuaris de la biblioteca facin com els protagonistes i recorrin Europa? Havia de ser en Interrail, evidentment. Vam aconseguir el contacte de Joan Franco Coll, responsable del Departament de Direcció i Màrqueting d’Interrail.

Interrail ens va patrocinar dos passis Interrail Global Pass de 15 dies de 2a classe per al guanyador del concurs de fotografia del cementiri de Teià.

L’empresa Stem Serveis va col·laborar cedint el material d’il·luminació del concert i  l’Agrupació Fotogràfica d’Arenys de Mar  (AFA) va aportar una exposició i un taller de fotografia nocturna.

Amb aquestes dues col·laboracions de la comarca del Maresme es tanca el cercle de la ruta.

III Revetlla de Sant Jordi 2015

Les activitats de la ruta Retrum es van concentrar durant la revetlla ja que vam considerar que la nit, un element tan present a les novel·les, ens havia d’acompanyar.

A la Biblioteca de can Llaurador es va fer la xerrada de l’autor i el taller de maquillatge pàl·lid. Es va demanar als assistents que vinguessin vestits de negre, com els protagonistes dels llibres.

Posteriorment davant del cementiri de Teià es va dur a terme el concert de música de la banda sonora de Retrum i altres temes sinistres. Van acompanyar a l’autor l’escriptora, música i cantant, Hypatia Pétriz, Marc Amat, violinista, i Jordi Lligadas com a tècnic de so. Després del concert vam poder passejar pel cementiri i  contemplar-lo de nit. 

Cementiri, una mirada nocturna: exposició i sessió nocturna

També ens va acompanyar l’exposició fotogràfica “Cementiri, una mirada nocturna” a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica d’Arenys de Mar (AFA).

L’AFA no va dubtar en oferir-nos una sessió nocturna de fotografia de llarga exposició  al cementiri de Teià. La sessió teòrica es va dur a terme a la biblioteca i seguidament vam fer la pràctica al cementiri de Teià.  Les fotografies dels membres de l’AFA van passar a formar part de l’arxiu fotogràfic de la biblioteca.  

El concurs de fotografia del cementiri de Teià

El concurs neix amb la voluntat de crear un arxiu fotogràfic del cementiri, que es va detectar deficient en el moment de l’edició del tríptic, i també de captar el públic juvenil ja que estava dirigit a joves entre 18 i 29 anys. El premi hauria d’enllaçar Teià i Europa i, amb aquesta idea, vam aconseguir 2 passis Interrail Global Pass de 15 dies de 2a classe per al guanyador, gentilesa d’Interrail.

La biblioteca va treballar en les bases del concurs i en la selecció del jurat. El nostre objectiu era implicar-hi a persones de Teià vinculades a l’art i la fotografia. El jurat estava format per: Joan Casellas, artista d’art d’acció; Josep Duran, fotògraf professional; José Maria Alguersuari, fotoperiodista de La Vanguardia  i Pep Mas, fotògraf aficionat.

La fotografia premiada i les set finalistes les podeu veure al blog: http://rutaretrum.blogspot.com.es/search/label/Concurs%20de%20fotografia

Difusió 

La biblioteca es va posar en contacte amb les direccions de les biblioteques amb punt a la ruta, amb els responsables dels cementiris i amb els punts juvenils del Maresme.

En una segona fase la biblioteca va intuir la necessitat de donar a conèixer la ruta a d’altres biblioteques oferint els llibres per als seus clubs de lectura i un dossier amb les activitats que es van realitzar a la biblioteca. Aquest dossier inclou tota la informació de les activitats sobre la ruta. D’aquesta manera qualsevol biblioteca que vulgui programar aquests títols en el seu club de lectura tindrà, no només els llibres  i els tríptics de la ruta, sinó també tota l’oferta d’activitats amb preus, contactes, requeriments tècnics, etc. Per poder incloure-les com a complement a la lectura. 

Al 2016 hem aconseguit 

 • Presentar la ruta a les 14es Jornades Catalanes d’Informació i Comunicació de la ruta i elaboració d’una comunicació.
 • Presentació del projecte a la 3a Jornada de Biblioteques de Badalona.
 • Francesc Miralles, autor De capçalera 2016.
 • Retrum és un llibre de lectura obligatòria a l’Institut de Teià per alumnes de 3r d’ESO a partir del curs 2015-2016.
 • Trobada amb de 3r d’ESO i en Francesc Miralles al cementiri de Teià.
 • Total de 137 participants. 

Propera activitat

El proper 29 d’octubre farem una visita guiada pels punts de la ruta Retrum de Teià amb en Francesc Miralles. Ens trobarem a les 19.30 davant  del Bar La Palma Jazz Cafè de Teià i visitarem l’Església de Sant Martí de Teià i el cementiri. La ruta conclourà al cementiri de Teià on el Casal de joves de Teià organitzarà una gimcana nocturna per a joves majors de 12 anys. Inscripcions a la gimcana a casaldejoves@teia.cat.

I al 2017 ens agradaria

 • Poder fer un club de lectura amb l’autor en un dels cementiri barcelonès que forma part de la ruta al 2017 en col·laboració amb Cementiris de Barcelona i Consorci de Biblioteques de Barcelona.
 • Crear un mapa de realitat augmentada de la ruta literària.

Enllaços 

Ivana Ares Seijo
Directora
aressi@diba.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s